tirsdag 15. november 2011

Konsertdesign sammen med Elsewhere Stories

Elsewhere Stories, konsert i Lobbyen 14. okt. 2011.
Foto: Siri Kaldal
Som tidligere annonsert har jeg i høst jobbet  sammen med trondheimsbandet Elsewhere Stories med konsertdesign. I denne blogartikkelen forteller jeg om hvordan samarbeidet har foregått så langt, om hvordan vi har jobbet med bandets identitet, sceneuttrykk, antrekk og langsiktig tenkning.



Elsewhere Stories består av seks medlemmer: Lena Hanssen (vok), Finn B. Dalen (gtr og vok), Vegard Naustdal (key), Marius B. S. Pettersen (bs), John Arne H. Tømmervold (drm) og John-Anders Johansen (gtr). De spiller funksoulrock med ville historier fra Diamond City i et annet univers, om superhelten Dynamite Willie, politimannen Rudi Rover, mystiske Funk Shui og den gale datteren hans Interia. 


Identitet
Første møte med ES gikk mest til prating, og litt fremføring av låter. Fra før hadde bandet gitt meg tilgang til bilder fra tidligere konserter, sangtekster, låter, nettside, inspirasjonsbilder og fortellinger fra universet,  - et supert utgangspunkt for å forstå hvem bandet er. Det var uklart om bandet ville framstå som en del av universet låtene beskriver, eller bare som anonyme referenter. En diskusjon brakte klarhet i meningene innad i bandet, og i hvilke alternativer som fantes. Vi kom fram til at Elsewhere Stories er et band som spiller på en pub i Diamond City og synger om det som skjer i byen. Ingen av karakterene fra historiene spiller selv i bandet. Bandets identitet var viktig å få på plass tidlig, siden det er styrende for valg senere: oppførsel på scenen, sceneantrekk, belysning, scenografi, etc.

Elsewhere Stories, konsert i Lobbyen 14. okt. 2011.
Foto: Siri Kaldal
Låt for låt
Senere tok vi for oss hver enkelt låt, og jobbet konkret med den. Hva forteller låten og hvilken stemning formidles? Hvordan kan dette formidles gjennom ansiktsutrykk og blikk, hvordan man står og beveger seg? Ofte opplevde bandmedlemmene at når det var samstemmighet mellom hva de ville formidle med musikken og hva de formidlet med kroppen, "falt brikkene på plass", og det ble lettere å spille med den energien og fremdriften de ønsket. Hver og en fikk personlig tilbakemelding på hva som fungerte bra, og på hva som måtte jobbes mer med.
Noe av det viktigste når man står på scenen er kommunikasjon - med hverandre og med publikum, og for å være helt konkret: blikkontakt. Dette er noe de fleste må jobbe bevisst med og trenger å bli minnet om.

I Elsewhere Stories’ tilfelle hadde vi omtrent en times jobbøkt for hver låt. I tillegg bør man sette av tid til repetisjon og finpuss i forkant av konsert.


Antrekk
Siden bandet hører hjemme i Diamond City må de kle seg som om de kommer derfra. Diamond City er en mørk, mystisk og dramatisk by med mye "shady business going on", og menn med frynsete hensikter skjult bak et glatt ytre. Vi har valgt antrekk som både er kledd og uflidd, med for eksempel krøllete og revna skjorter inni oppdressa jakker, og en kontrastfylt fargepalett: sort, grått, hvitt og rødt - for lidenskap og drama. Når det gjelder antrekk og scenografi, og egentlig hele det visuelle uttrykket, er vi enige i at vi må ha en langsiktig plan - noe som er mulig å gjennomføre her og nå, både praktisk og økonomisk, men som peker framover mot en utvikling der man kan "ta det helt ut" til mer ekstreme varianter.

Elsewhere Stories’ første konsert etter at samarbeidet startet fant sted i Lobbyen 14. okt 2011. Publikum koste seg og ga gode tilbakemeldinger. Energi, blikkontakt, smil, bevegelse og et band som husket overraskende mye av det vi hadde jobbet med gledet mitt konsertdesignerhjerte og ga en forsmak på nye høyder på kommende konserter.

Les mer om Elsewhere Stories og hør musikken på www.elsewherestories.com eller på Facebook.

Takk til Siri Hovland Kaldal for foto!

2 kommentarer:

Hei! Så hyggelig at du vil legge igjen en kommentar! :)